Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009

Η Θεσσαλονίκη και το δίδυμο της δυσοσμίας

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη νιώθει μια έντονη διπλή αύρα. Από τη μια η δροσιά της θάλασσας και του Βαρδάρη, της παραλίας και του Πύργου. Από την άλλη όμως νιώθει τη δυσοσμία. Είναι η άλλη αύρα του τρομερού διδύμου Παπαγεωργόπουλου – Ψωμιάδη.
Καταρχήν βλέπει αυτήν την απίστευτη ιστορία με το κυκλοφοριακό. Ο παραλογισμός της ΙΧ – μετακίνησης με ταχύτητα το 30% του πεζού ανθρώπου. Με μηδέν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις την τελευταία εικοσαετία. Με ανύπαρκτους (και όπου υπάρχουν ανεφάρμοστους) λεωφορειόδρομους. Πλάκα έχει που εμφανίστηκαν τελευταία και ποδηλατοδρόμοι. Μόνο που δεν υπάρχει κανείς ποδηλάτης, αφού χρειάζεται πλήρες δίκτυο και σχετικές ρυθμίσεις ασφάλειας για να λειτουργήσουν.
Όταν παντού διευρύνονται τα δίκτυα πεζοδρόμου η Θεσσαλονίκη επιμένει: Τίποτα εκτός Γούναρη και Λαδάδικων. Όταν η ανακύκλωση είναι πια αυτονόητη η συμπρωτεύουσα πρωτοπορεί: Ούτε ένας σχετικός κάδος πουθενά, όλα τα σκουπίδια στις χωματερές. Όταν οι υπηρεσίες χωροθετούνται περιφερειακά στις πόλεις, ο ανεκδιήγητος Δήμαρχος επιμένει: Δημαρχείο στο Κέντρο, δίπλα στην έκθεση, σε έναν από τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους που απέμειναν.
Από την άλλη ενώ διαπιστώνονται υπεξαιρέσεις (κοινώς κλοπή) εκατοντάδων εκατομμυρίων στο Δήμο ο «φτερωτός γιατρός» αντί να πάει σπίτι του, μιλάει για εκστρατεία συκοφάντησης και για «πορεία διερεύνησης».
Σε ότι αφορά τον Ψωμιάδη τώρα: Η Νομαρχίες έχουν και πόρους και αρμοδιότητες. Είδαμε καμιά παρέμβαση; Μόνο ύφος Ναπολέοντα, εθνοσωτήριες δηλώσεις και καρναβαλισμοί τύπου «Ζορό». Τον είδατε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο; Κάθεται μόνοs στη μέση της αίθουσας ως αυτοκράτωρ με υπερυψωμένο έδρανο. Πρόκειται για κλασική περίπτωση κενού πολιτικού που χρήζει ψυχιατρικής διερεύνησης κι όμως τον τρώμε στη μάπα για δεκαετίες.
Αλλά πιο πολύ με τσαντίζει το άλλο: Ότι αυτό το δίδυμο της συμφοράς αν ξαναδώσει υποψηφιότητα του χρόνου, θα επανεκλεγεί. Τι να πούμε; Ίσως η «νύφη του Θερμαϊκού» να είναι από τις παλιές, τις παραδοσιακές. Αυτές που θεωρούσαν φυσικό το να τους δέρνουν οι άντρες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου