Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010

Ημιυπαίθρια ανευθυνότητα

Η «τακτοποίηση» αυθαιρεσιών στους «Ημιυπαίθριους» επανήλθε λοιπόν από την παρούσα Κυβέρνηση. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση και το έθεσε ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του δεσμευόμενο ότι θα καταργούσε το «περιβαλλοντοκτόνο νομοθέτημα». Έγινε λοιπόν κυβέρνηση, πράγματι κατήργησε τον νόμο και σε λίγους μήνες τον ξανάφερε. Για να χρυσώσει το χάπι μίλησε για πράσινο ταμείο που θα πηγαίνουν τα πρόστιμα, για διατήρηση 40 χρόνια των αυθαιρέτων και για προϋπόθεση της τήρησης του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου. Το πράσινο ταμείο βέβαια μπορεί να χρηματοδοτήσει οτιδήποτε βαφτίσει η κυβέρνηση ως περιβαλλοντικό έργο (ίσως και δρόμους, λιμάνια, διάφορα κτίρια κ.λ.π.), η διατήρηση επί σαράντα χρόνια ούτως ή άλλως αναφέρεται στην προβλεπόμενη ζωή των κτιρίων και η τήρηση του εγκεκριμένου όγκου αποκλείει ποσοστό ελάχιστο των προβλεπόμενων από τον νόμο Σουφλιά αυθαιρεσιών (κυρίως την αύξηση του ύψους των κτιρίων).
Η ίδια καταστροφική λογική λοιπόν. Κάνουν οι πολίτες παρανομία και επιβραβεύονται. Αυτοί που τήρησαν τους νόμους βαφτίζονται μ…… και μένουν με την ηθική στο χέρι. Υπόψιν βέβαια ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν ασχολείται με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων που μπορούν να νομιμοποιηθούν διότι έχουν υπόλοιπο δικαίωμα δόμησης. Τακτοποιεί παραβάσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες των ιδιοκτησιών, που δεν καλύπτεται δηλαδή από καμία πολεοδομική νομοθεσία. Είναι αυτές οι αυθαιρεσίες που νομικά μόνο γκρέμισμα επιδέχονται. Όπως γίνεται δηλαδή εύκολα κατανοητό, πρόκειται για καραμπινάτη αντιστυνταγματική πράξη. Επιχειρεί να νομιμοποιήσει παραβατικότητες που οι οποίες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο (που δεν το καταργεί βέβαια) δεν νομιμοποιούνται με τίποτα. Στοιχειωδώς αξιοπρεπές αν είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα τον καταργήσει και ελπίζω να το πράξει.
Αυτό το ακραίο δείγμα πολιτικής ανευθυνότητας εμφανίζεται στον τομέα αυτόν γιατί απλούστατα αφορά μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εκατομμύρια ιδιοκτησίες πληρώνοντας κάποια πρόστιμα κατοχυρώνουν κέρδη δισεκατομμυρίων. Ταυτοχρόνων εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι τακτοποιούν μια ακόμα παρανομία και αναμένεται να εκφραστούν με ευγνωμοσύνη στις εκλογές.
Η ξεδιαντροπιά λοιπόν σε όλο της το μεγαλείο. Εμφανίζουμε σοβαρό πρόσωπο με γραβάτες και λαμέ φουστάνια, μιλάμε για συνέπεια και για κοινωνικό έργο και ταυτόχρονα κρυφά – φανερά κλείνουμε το μάτι στον οχαδερφισμό, στο αραλίκι της ιδιοτέλειας και στην επιλογή του πρόσκαιρου – ευκαιριακού.
Κλείνουν το μάτι δηλαδή σ’ αυτές ακριβώς τις πρακτικές και λογικές που είναι οι αιτίες της κατάστασης της χώρας μας. Όμως τι να κάνουμε; Παίρνουν 80% και κάτι……

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου