Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Μαθαίνουν άραγε να……. μετρούν;

Ο μέσος πολίτης βλέπει έκπληκτος ότι κάθε μέρα, στην πολιτική και οικονομική ζωή, είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Διαρκώς εμφανίζονται υπερβάσεις ορίων που πριν λίγο ήταν αδιαπραγμάτευτα. Ενώ την παρέμβαση του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις την αποκαλούσαν ως «αδιανόητη ξεφτύλα», σήμερα την έχουμε μόνιμη συνεργασία. Ενώ ο 13ος και 14ος μισθός ήταν αδιαπραγμάτευτοι, σήμερα είναι οριστικά χαμένοι. Κάθε μέρα και πιο χαμηλά, κάθε χθες και καλύτερο του σήμερα.
Ακούει λοιπόν για οικονομικά μεγέθη αποσβολωμένος. Τελικά πόσα παράγουμε και πόσα χρωστάμε; Πόσα πρέπει να μας περισσεύουν κάθε χρόνο για να ξεχρεώσουμε σε 20, 50 ή …500 χρόνια; Τι έγινε; Δεν ήξεραν αριθμητική οι κυβερνήσεις; Και αφού είναι οι ίδιοι, τα ίδια κόμματα, οι ίδιοι άνθρωποι, τώρα επιτέλους έμαθαν να μετρούν και να υπολογίζουν;
Είναι εύλογα, απλά ερωτήματα που εκφράζει ο πολίτης και ζητάει απαντήσεις. Πόσα ακριβώς χρωστάμε, πότε και γιατί πήραμε τα δάνεια; Γιατί υπάρχει το πρωτογενές έλλειμμα (που σημαίνει – χώρια τα δάνεια – συνεχίζει το Δημόσιο να καταναλώνει περισσότερα από τα έσοδά του). Πόσο ευθύνεται (σε νούμερα) ο κάθε Δημόσιος οργανισμός, οι εξοπλισμοί, η φοροδιαφυγή, το κάθε ταμείο ασφάλισης, οι προμήθειες φαρμάκων; Ποια συγκεκριμένη στρατηγική θα μειώσει τις επιμέρους ζημιές για να φέρει κάποτε πλεονάσματα;
Θέλει κάποιος αρμόδιος να του παρουσιάσει απλά νούμερα του πολίτη. Να εξηγήσει, να προσθέσει, να αφαιρέσει, να διορθώσει και να καταλήξει. Χρειάζεται μια απόδειξη ότι έστω και τώρα που είμαστε στον πάτο του βαρελιού, μπορεί να ελπίσει γι’ αυτόν και τα παιδιά του. Θέλει μια αφορμή έστω, για να υποθέσει ότι επιτέλους μαθαίνουν να ….μετρούν και να υπολογίζουν.
Δεν θα την έχει όμως μάλλον την – έστω και λειψή – χαρά. Γιατί οι του ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν ασχολούνται μ’ αυτό. Δεν έμαθαν να εργάζονται για την καθημερινότητα και την προοπτική της κοινωνίας. Τους απασχολεί μόνο το δικό τους παρόν και μέλλον. Η απελπιστική στάση της Ν.Δ. – ΛΑΟΣ στο καραμπινάτο σκάνδαλο Ψωμιάδη, όπου στήριζαν χωρίς καμία ντροπή τον Περιφερειάρχη τους και η σιγουριά ότι το ίδιο θα έκανε ή θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι η ανηφόρα συνεχίζεται.
Καλό μας κουράγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου