Αφού παρά την εξάμηνη καθυστέρηση ψηφίστηκε τελικά ο «Καλλικάρτης», με χαλαρό στυλ η κυβέρνηση μιλάει για εγκυκλίους και διατάγματα που πρέπει να εκδοθούν για να οργανωθεί η λειτουργία των νέων Δήμων. Δημοτικές επιχειρήσεις πρέπει να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν, νέες υπηρεσίες με νέους οργανισμούς πρέπει να αποφασιστούν και σαφείς όροι οικονομικών δεδομένων πρέπει να εκδοθούν. Όπως βλέπουμε όμως με τις ταχύτητες αυτής της νωχελικής και αναποτελεσματικής κυβέρνησης, όλα αυτά θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, όταν δηλαδή θα είναι το αυγό στον κ…..ο.
Το βάρος λοιπόν αυτής της νέας οργάνωσης και λειτουργίας θα πέσει στις νέες διοικήσεις με ελάχιστη κεντρικά βοήθεια στα οργανωτικά (και απ’ ότι φαίνεται και στα οικονομικά). Νέες διοικήσεις που πρέπει να έχουν μια ελάχιστη επάρκεια, κατάρτιση, πολιτική αντίληψη, ικανότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει γρήγορα κατ’ αρχήν να γίνει όλη η οργανωτική δουλειά συγκρότησης και λειτουργίας των Δήμων κατά υπηρεσία με στελέχωση, οργανόγραμμα, ιεραρχία και σαφή προσδιορισμό αντικειμένου. Να καταγραφούν όλες οι τοπικές ιδιαιτερότητες, ανάγκες και δυνατότητες. Να γίνει η μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού, των πόρων και της περιουσίας. Να ιεραρχηθούν οι ανάγκες σε επείγουσες και μεσομακροπρόθεσμες. Να καθοριστούν αυτοματισμοί για ελαχιστοποίηση χαμένου χρόνου και γραφειοκρατίας.
Ασφαλώς για αυτές τις ανάγκες λειτουργίας απαιτείται μελέτη και οργάνωση πρωτίστως. Αυτό προϋποθέτει φυσικά εργατικότητα και συνέπεια σε ανάληψη ευθυνών και καθορισμών στόχων. Όμως το στοιχείο νομίζω που είναι καθοριστικό είναι η πολιτική αντίληψη ανοικτής λειτουργίας και δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει πρωτίστως σοβαρή, αποδοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, των Επιτροπών και των άλλων οργάνων του.
Υπάρχουν επίσης και τα άλλα όργανα αντιπροσώπευσης των οικισμών που προβλέπονται, όπως και οι Λαϊκές Συνελεύσεις. Όλα αυτά αποτελούν τα συλλογικά όργανα που προτείνουν, επεξεργάζονται, αποφασίζουν. Αν οι νέοι Δήμοι έχουν διάφανη λειτουργία τότε οι θεσμοί αυτοί βοηθούν στην αποτελεσματική συμμετοχή Δημοτών, σε πλούσιο και γόνιμο διαρκή δημοτικό διάλογο, σε ενεργοποίηση της κοινωνίας, σε μεγιστοποίηση εν τέλει παραγωγής ωφέλιμου κοινωνικά έργου.
Η εποχή μας χρειάζεται κρίσιμες επιλογές. Στον τομέα των Δήμων το κύριο είναι η απόρριψη του συγκεντρωτικού, πελατειακού, Δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Οι κομματικοί εκπρόσωποι που κάνουν αιτήσεις τα πελατειακά κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ.) ανήκουν στην περασμένη εποχή, στην παρακμή. Αιτούνται κατά βάσιν ικανοποίηση των προσωπικών και κομματικών αναγκών και όχι την δυνατότητα ωφέλιμης κοινωνικά διαχείρισης και εργασίας.
Είναι γνωστοί, με συγκεκριμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Εμμονή στην προσωπική εξυπηρέτηση, αδιαφορία για κοινωνικό έργο, χάσιμο άπειρου χρόνου στο χαβαλέ της ομάδας εξουσίας τους, κλειστές πόρτες, άδεια λόγια και υποσχέσεις του αέρα.
Θα υπάρξουν και σ’ αυτές τις εκλογές εναλλακτικές προτάσεις. Η πρόβλεψή μου όμως είναι ότι και πάλι θα μειοψηφήσουν. Τα λαμέ κοστούμια, τα άδεια βλέμματα, τα υποκριτικά χαμόγελα και η περιφρόνηση στις ανάγκες των πολιτών και πάλι θα έχουν την τιμητική τους….
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου