Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η ξεχασμένη Αρχαία Μεθώνη μας


Η αρχαία Μεθώνη του Θερμαϊκού κόλπου (γιατί υπάρχει και η Πελοποννήσια) ήταν μια πολιτεία που κατοικήθηκε από την Μυκηναϊκή έως την Ελληνιστική εποχή. Πέρασε περιόδους ακμής, κατοίκησαν ίσως μέχρι και 10.000 πολίτες, είχε λιμάνι και γενικά έπαιξε σημαντικότατο ιστορικά ρόλο σε όλη την περίοδο της ύπαρξής της. Καταστράφηκε (όπως και η Πύδνα και η Όλυνθος και αρκετές άλλες πόλεις) από τον Φίλιππο και έκτοτε…. αγνοείται και αυτή και η ιστορία της.
Η θέση της είναι στους πρόποδες των λόφων Δυτικά του παρατηρητηρίου του υγροβιότοπου Αγαθούπολης με προσανατολισμό Ανατολικό. Η πεδιάδα που υπάρχει τώρα εκεί είναι αποτέλεσμα προσχώσεων και στη θέση της υπήρχε θάλασσα με φυσικό λιμάνι στον κόλπο που σχημάτιζε η ακτή της αρχαίας πόλης.
Αλήθεια αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας πόσοι το ξέρουν; Εκτός από τους αρχαιολόγους της Β. Πιερίας πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξη της αρχαίας σημαντικότατης πολιτείας; Λόγω κάποιων σωστικών παρεμβάσεων, έγιναν μερικές ελάχιστες ανασκαφές που φανέρωσαν ένα ελάχιστο δείγμα του μεγαλείου της Μεθώνης. Όμως ούτε σήμανση, ούτε πινακίδες, ούτε πληροφόρηση, ούτε επισκεψιμότητα βέβαια υπάρχει.
Στ’ αλήθεια τι κονδύλια χρειάζονται για να γίνει μια εκτεταμένη, σοβαρή αρχαιολογική ανασκαφή και μέριμνα; 50, 100, 200 χιλιάδες ευρώ; Δεν αξίζει να τεθεί προτεραιότητα; Τα ανενεργά διόδια Αιγινίου κόστισαν εκατομμύρια, οι περιττές κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους επανασφαλτοστρώσεις της Νέας Εθνικής αλλά τόσα. Σε χίλιες δύο κατευθύνσεις Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κράτος σπαταλούν απίθανα ποσά. Κι όμως, για την ιστορία μας, για την ταυτότητά μας, για την αληθινή ανάπτυξη, διατίθενται ψίχουλα.
Δεν είναι όμως θέμα οικονομίας. Είναι ζήτημα άποψης, φιλοσοφίας, πολιτικής βούλησης. Σε κανένα προγραμματισμό δεν αναφέρεται η ανάδειξη της αρχαίας Μεθώνης. Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού ούτε καν γνωρίζει τίποτε, η Περιφέρεια ασχολείται με αποκαλυπτήρια αγαλμάτων και πατριωτικά διαγγέλματα και το Υπουργείο Πολιτισμού ψάχνει για νέες μνημονιακές περικοπές. Πουθενά δεν αναφέρεται το ζήτημα, έστω ως στόχευση που «δεν μπορεί να υλοποιηθεί επί του παρόντος λόγω οικονομικής στενότητας».
Και η επί 2000 χρόνια ξεχασμένη απ’ όλους πολιτεία της Μεθώνης περιμένει. Περιμένει να ασχοληθούμε, να μας μιλήσει, να μας πει τόσα και τόσα απ’ τα θαμμένα μυστικά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου