Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σκανδαλολογίες

Κάθε φορά που βγαίνει στην επιφάνεια της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο το έργο που παίζεται είναι πανομοιότυπο:
Ø Κατ’ αρχήν ο άμεσα εμπλεκόμενος παράγοντας, βουλευτής ή υπουργός δείχνει παγερά αδιάφορος.
Ø Την επόμενη μέρα δηλώνει άσπρος σαν το γάλα, ξαφνιασμένος και αποκαλύπτει «σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης».
Ø Αν τραβήξει η ιστορία δίνει (σπανίως) κανένα κείμενο «αδιάψευστων στοιχείων μη ενοχής» που συνήθως δεν πείθουν ούτε τη μάνα του.
Ø Μετά οι δρόμοι του γνωστού έργου χωρίζουν:
- Η θα περιμένει (σχεδόν πάντα) το επόμενο σκάνδαλο (ή αιματοβαμμένη είδηση της TV) για να ξεπέσει από την επικαιρότητα, «να κατακάτσει η σκόνη» που λένε.
- Ή (σπανίως) αν η υπόθεση βρωμάει υπερβολικά δηλώνει παραίτηση. Φυσικά μοιράζεται στα ΜΜΕ κείμενο που αναφέρει ότι το κάνει για να βοηθήσει το κόμμα (Ν.Δ. ή ΠΑ.ΣΟ.Κ.).
- Στην περίπτωση της παραίτησης παίζεται σε λίγο καιρό η τελευταία πράξη του δράματος:
· Αν αφορά παράγοντα, διευθυντή ή γενικό γραμματέα σε 3-6 μήνες θα τοποθετηθεί αθόρυβα σε άλλο επικερδές πόστο.
· Αν πρόκειται για βουλευτή στον ίδιο χρόνο θα «επανέλθει (π.χ. Κουκοδήμος) στο κόμμα. Φυσικά από βουλευτής δεν έχει παραιτηθεί, αλλά έχει απλά ανεξαρτητοποιηθεί.
· Και αν είναι Υπουργός θα περιμένει υπομονετικά τον επόμενο ανασχηματισμό. Και εδώ βέβαια έχει αφήσει για λίγο όχι το βουλευτικό, αλλά του υπουργικό αξίωμα.
Τα Σκάνδαλα λοιπόν θα συνεχίσουν να μας απασχολούν όσο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ θα κυβερνούν. Ανάλογα με τις επιλογές των ΜΜΕ ή την καλή διάθεση κάποιων δημοσιογράφων θα βγαίνουν στην δημοσιότητα με τη σειρά ένα – ένα για να έχουν χώρο και χρόνο προβολής, θα ξεχνιούνται σε λίγο για να έρθει το επόμενο κ.λ.π.
Στο δικομματισμό βέβαια του πολιτικού μας συστήματος είναι απολύτως εξηγήσιμα: Διδάσκεται καθημερινά την ιδιοτέλεια. Με τα ρουσφέτια, με τον αγώνα για την καρέκλα, με τις ανούσιες υποσχέσεις, με τις «ομάδες» και τις έντονες ενίοτε προσωπικές αντιθέσεις. Με την αντίληψη για την ελευθερία – ασυδοσία, με την περιφρόνηση σε τήρηση ρυθμίσεων – κανόνων – νόμων, με την απαξίωση της δικαιοσύνης, με τη διάλυση ουσιαστικά της Αστυνομίας.
Τα σκάνδαλα ίσως απολύτως να μην εκλείψουν ποτέ και σε καμία κοινωνία. Όμως σήμερα δίνεται κάθε μέρα το «φαί» που τα τρέφει. Και είναι αυτό που πείθει δυστυχώς την πλειοψηφία: «Ψήφισέ μας για να βοηθηθείς, να τακτοποιηθείς, να έχει πρόσβαση στην εξουσία προσωπικά».
Αν αλλάξει αυτό το κριτήριο όμως θα αλλάξουμε όλοι, θα αλλάξουν πολλά.

24 – 09 – 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου