Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Δεν θα συζητήσουν

Η βραδιά της 16ης Νοεμβρίου ασφαλώς δεν ήταν η πιο ευχάριστη ούτε για το ΠΑΣΟΚ ούτε για τον Γ. Παπανδρέου (ούτε για την Ν.Δ. ήταν βέβαια αλλά αυτοί δεν το κατάλαβαν, γιατί φρόντισε σχετικό ο εκλογικός νόμος που ξεδιάντροπα παραποιεί την λαϊκή βούληση). Πάνω λοιπόν στο βάσανο και στη στεναχώρια, χωρίς να περάσει ούτε η δύσκολη νύχτα, εμφανίστηκε ο μελλοντικός αυτοκράτορας, περιπλανήθηκε στο Ζάππειο και προέβη σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις: «Χάσαμε, κλωτσάμε τον αρχηγό και αναλαμβάνω!!!!».
Προηγουμένως ο Γ. Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την αυτονόητη διαδικασία για εκλογή (ή επανεκλογή όπως είπε ακριβώς) Προέδρου. Άρα το θέμα είχε ανοίξει. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να ανακοινώσει κάποιος ήρεμα την υποψηφιότητά του στην συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Όμως αυτό προϋποθέτει την αποδοχή της συλλογικότητας, της καταστατικής λειτουργίας, των βασικών κανόνων, έστω της ευγένειας. Αλλά τούτα είναι ψιλά γράμματα για τον «μελλοντικό ηγέτη».
Θα περίμενε κανείς βέβαια να υπάρξουν αντιδράσεις αρχών και αξιοπρέπειας από το ΠΑΣΟΚ. Να μιλήσουν κάποιοι για ηρεμία, για τήρηση καταστατικού, να εκφράσουν αντιρρήσεις για την βάρβαρη και άγαρμπη συμπεριφορά. Όμως δεν έγινε τίποτε τέτοιο. Χωρίστηκαν σε τρία στρατόπεδα (με τον έναν, με τον άλλον και ουδέτεροι) και ξεκίνησαν τον πόλεμο. Ακόμη και η Α. Διαμαντοπούλου που δήλωσε «αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση» το έκανε για προσωπικούς λόγους τήρησης αποστάσεων και όχι για να εκφράσει αρχές.
Ακολούθησαν διάφορα: Απεφασίσθη η μη τήρηση της ρητής διάταξης του καταστατικού ως προς τις υπογραφές για υποβολή υποψηφιοτήτων γιατί….. έτσι βολεύει. Ζητήθηκε ψήφος προσωρινής εμπιστοσύνης βουλευτών με κάλπη και ξεσηκώθηκαν σαν να έγινε πραξικόπημα. Συζητούν για εκκαθάριση της λίστας φίλων (περίπου 700.000) γιατί συνειδητοποιούν ότι το να περνάς τυχαία έξω από τα γραφεία της οργάνωσης δεν είναι μάλλον σοβαρός λόγος για να αποκτήσεις δικαίωμα ψήφου.
Κι όλα αυτά με πλήρη έλλειψη συζήτησης για τις πολιτικές αρχές, για τα πιστεύω των υποψηφίων, για τις βαθιές αιτίες της ήττας κ.λ.π. Στα κανάλια τα παράθυρα της μη συζήτησης και του κουτσομπολιού περισσεύουν και η τηλεθέαση αυξάνει αφού παρακολουθούμε μαζικά ένα κλασικό κακόγουστο μακροχρόνιο πολιτικό θρίλερ.
Όλοι ξέρουμε βέβαια ότι παρόμοιες μπλε καταστάσεις θα υπήρχαν αν έχανε η Ν.Δ. Και γνωρίζουμε επίσης ότι σοβαρή πολιτική συζήτηση για το ζήτημα δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί αν γινόταν τότε θα αποκαλύπτονταν η περιφρόνησή τους στην συλλογικότητα, στις κοινές καταστατικές αρχές, στην ισοτιμία των πολιτών, στην ανιδιοτέλεια. Αν υπήρχε ουσιαστικός διάλογος θα αποσαφηνιζόταν το ότι πολιτική γι’ αυτούς είναι η προσωπική προβολή και όχι η παραγωγή κοινωνικού έργου. Αν υπήρχε ειλικρινής αναζήτηση της αλήθειας θα έπρεπε να πουν το ότι όπως λειτουργεί ένα κόμμα τέτοια κοινωνία θέλει να φτιάξει.
Δεν θα συζητήσουν λοιπόν. Θα πολεμήσουν απλά ο καθένας για το προσωπικό του συμφέρον. Έτσι διαπαιδαγωγήθηκαν κι έτσι μας διαπαιδαγωγούν.

03 – 10 – 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου